Kıbrıs Rum Kesimi’nde, Ada açıklarında sondaj faaliyeti yürüten Fatih gemisi personeli hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartıldığı bildirildi.
10 Haziran 2019 Pazartesi 15:07
A+A-
Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Kesimi’nde, Ada açıklarında sondaj faaliyeti yürüten Fatih gemisi personeli hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartıldığı bildirildi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait Fatih Sondaj Gemisi’nin Kıbrıs Adası’nın 80 kilometre batısında yürüttüğü sondaj faaliyetleri sürerken, Kıbrıs Rum Kesimi’nden gelen bir haber, bölgede gerginliğin zirve yapmasını beraberinde getirdi.
Kıbrıs Rum Kesimi yetkilileri, Fatih Sondaj Gemisi’nde çalışanlar hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartıldığını duyurdu. Rum yetkililer, söz konusu gemide çalışanların kimlik bilgilerine de eriştikleri iddiasını dile getirdiler.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yayın yapan Diyalog Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni Raşit Akar, gelişmeleri Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Rum Kesimi’ndeki tutuklama kararı haberinin üç gün önce geldiğine dikkat çekti. KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın “Bizi de yabancı bandıralı gemilerin personeliyle ilgili KKTC ve Türkiye’ye girişlerini engelleme kararı almaya mı zorlamak istiyorlar” yönünde bir açıklaması olduğunu ifade eden Akar “Ama yabancı şirketlerin personeli, örneğin Exxon Mobil personeli niye KKTC’ye ya da Türkiye’ye giriş çıkış yapsın ki? O yüzden böylesi bir kararın anlamı ve etkisi olmaz” dedi.
Rum tarafının tanınmış devlet olduğu için hükümranlık alanına girdiği gerekçesiyle tutuklama emrini çıkarttığına işaret eden Akar, “Ancak Türkiye uluslararası tutuklama kararı da çıkartamaz. Çünkü Rum tarafı sondajlarının yasallığı, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, ABD ve Rusya tarafından teyit edildi. Dolayısıyla Türkiye, Fatih Gemisi personeliyle ilgili Rumlar’ın aldığı kararı öne sürerek uluslararası tutuklama emri çıkartamaz” diye konuştu.
BUNDAN SONRASI TÜRKİYE’NİN TAVRINA BAĞLI
Diyalog Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni Raşit Akar, “Peki bundan sonra neler olabilir” sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Türkiye’nin tavrına bağlı. Türkiye ikinci sondaj gemisi Yavuz’u da bölgeye gönderecek mi, şimdi gözler Ankara’da. Türkiye kararlı bir tavır sergiler ve ikinci gemiyi de gönderirse gerilim daha da artacak. Tabii Ankara 23 Haziran seçimleri öncesi farklı, sonrası farklı bir yaklaşım sergiler mi zaman gösterecek.”