Son baharın gelmesiyle birlikte hastalıkların arttığını ve aşılama döneminin başladığını söyleyen Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu, Ekim ve Kasım ayları içerisinde (İnfluenza) grip aşısının yaptırılması gerektiğini söyledi.
İç Hastalıkları Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu, İnfluenza grip aşısının (immün) bağışıklık sistemi yetersiz veya az olduğu kişilere özellikle kronik hastalığı olan obstrüktif akciğer hastalığı kanserli hastaların, böbrek yetmezliği olan hastaların, diyabetik hastaların ve sağlık personellerinin ayrıca 65 yaşını geçmiş herkesin grip aşısı yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı.
Aşının koruyucu hekimliğin en önemli görevlerinden bir tanesi olduğunu belirten Çakıroğlu, "Hasta olan ve hasta olma eğilimi olan kişilere veya toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren hastalıklarda aşılamanın yapılması gerekmektedir. İlk aşı genellikle ölü bakterilerden üretilerek yapılıyordu. Daha sonra atölye aşı dediğimiz yarı ölü bakteriler veya viran ajanlar yada viran ajanların üzerindeki kabuklardan elde edilen aşılardır. Burada özellikle İnfluenza grip aşısı yapmak gerekiyor. Buda mevsimin Ekim yada Kasım ayları içerisinde yapılması uygundur. Çünkü bu arada bakteriler ve viran ajanlar suç değiştirmek suretiyle her yıl yeni suçlar elde edilmekte ve bunlara bağlı olarak aşılar geliştirilmektedir" dedi.
Hastalığın bir diğer safhasında kızamıkçık aşılarının olduğunu belirten Çakıroğlu, kızamıkçık aşılarının 1956 doğum öncesi olan kişilere en azından 1 kere yapılmasının gerektiğini dile getirdi.
Aşılanmanın bir başka özelliğinden bahseden Çakıroğlu, zatürree aşısının ve İnfluenza grip aşısının aynı anda yapılabildiğini ayrıca zatürre aşısının 5 yılda bir mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Az gelişmiş ve gelişiyor olan ülkelere seyahat edecek kişilerin o bölgelere özel bir takım aşılar yaptırmaların da fayda olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu "Az gelişmiş ülkelere seyahat eden kişiler bu tür koruyucu aşıları yaptırdığında onları çeşitli enfeksiyon hastalıklarından koruma özelliği vardır. Bir başka aşılama yöntemi ise menenjit dediğimiz ajanlara karşı yapılan aşılamalardır. Bu aşılamalar genellikle genç olan sağlık personeli kişilerde veya toplum içerisinde gelişecek böyle vakalarda kronik hastalığı olan 65 yaşını doldurmuş kişilere bu aşılamanın yapılması gerekmektedir. Difteri ve tetanos aşıları vardır. Bunlarda 10 yılda bir yapılır. Genellikle 10 yıl bağışıklık sağlar 10 yıldan sonra ise bu aşıları tekrar etmekte fayda vardır. Sarılık hepatit aşıları özellikle hepatit A ve B "ye karşı oluşturulan aşıları da belli aralıklarla yaşlı kişilerde ve kronik hastalığa eğilimi olan kişilerde genç çocuklarda yapılmasında yarar vardır. Hem ekonomik yönden hem de iş gücünü kaybını önlemesi açısından bütün toplumun bu aşılamayı yaptırmasında yarar vardır" şeklinde konuştu.