Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası
3-9 Kasım Organ Bağış Haftası Ali Demir
Bu içerik 1459 kez okundu.

Ülkemizde organ bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Beyin ölümü kararı verilen bir kişinin böbrek, kalp, akciğer, karaciğer, pankreas ve kornea gibi organları farklı hastanelerde organ bekleyen hastalarda kullanabilmektedir. Yani bir kişinin hayatını kaybetmesi, pek çok hastaya yeniden yaşama imkanı sağlamaktadır.

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası olması sebebiyle Medicalpark Uşak Hastanesi, vatandaşları, sağlık personelini bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla hastane içerisinde stant açtı. Açılan stantta başta Başhemşire Emine Kargın, sağlık çalışanları ve vatandaşlar organ bağışında bulundu. Organlarını bağışlamak için belgeleri kabul edilen vatandaşlarımıza organ bağışının önemini Organ Nakli Sorumlu Hemşiresi Aykut FURTUNA ve Hasta Bakım Hizmetleri Müdür Yrd. Sibel ÖZKAYA anlattı.

Organ naklinin önemini vurgulayan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm.Dr.Murat TURAN;” Organ nakli, tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilmesine denilmektedir. Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince barsak en çok nakledilen organ ve dokulardır.

Türkiye’de organ nakli bekleyen hastaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Organ nakli ile ilgili en önemli sorun ise bağış sayısındaki yetersizliktir. Ülkemizde canlıdan canlıya nakiller daha çok yapılmaktadır. Organ bağışının az olması da buna etkendir. Bugün ülkemizde 40 binden fazla diyaliz hastası vardır (ne yazık ki çoğu 20-40 yaşları arası genç ve orta yaşlarda hastalardır). Yaşamlarını makinelere düzenli aralıklarla (haftada 3 kez ve her seferinde 3-4 saat) bağlanarak sürdürebilmektedirler.Bu da sosyal yaşantılarını oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir. Böbrek nakli ameliyatı ile bu bağımlılık sona ermekte ve yaşam süreleri uzamaktadır. İleri dönem kalp ve karaciğer hastalarının durumları çok daha üzücüdür. Diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da olmadığı için kısa sürede yaşamları sona ermektedir.

Organ nakli ile yaşam süresi uzar, yaşam kalitesi artar, diyaliz gibi ileri dönem organ yetmezliklerinde kullanılan tedavilere göre maliyeti çok düşüktür. O halde organ nakli ve organ bağışı ülkemiz için hem sağlık yönünden, hem de ekonomik yönden önemli bir katkıdır. Ayrıca bağımlılıkları azalır iş gücü kaybı da kazanca dönüşür. Organ nakledilen ve 20 seneyi dolduran hastaların olduğunu biliyoruz. Bunlar bekardılar, evlendiler, çocukları oldu, iş sahibi oldular. Benzer örnekler diğer organ nakilleri içinde çoğaltılabilir. Organ nakli ileri dönemdeki kalp, karaciğer ve böbrek hastaları için iyi bir tedavi yöntemidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer islam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32) "KİM BİR KİMSEYE HAYAT VERİRSE, ONUN SANKİ BÜTÜN İNSANLARA HAYAT VERMİŞÇESİNE SEVAP KAZANACAĞI" beyan olunmuştur.”

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon