Kütahya’nın Eğrigöz Dağı’nda yapılması planlanan altın madeni projesinin 10 Nisan’da 2. bilirkişi keşfi gerçekleşti. Kütahya Barosu, Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Milletvekilleri, TEMA Vakfı gönüllülerimiz ve yaşam alanlarını savunan onlarca yurttaş alandaydı, Eğrigöz’ün üstü altından değerlidir dedi.
Saat 11’de gerçekleşmesi gereken keşfin 2’de başladığı, yer yer gerginliklerin yaşandığı ve akşam saat 8.30’a kadar süren incelemelerde Eğrigöz Dağı’nın öneminden, bizlere nefes ve su kaynağı olmasından, AFAD raporlarının altını çizdiği bölgenin depremselliğinden defaatle bahsedildi.
Davacılar, Mahkeme’den halk sağlığı, jeofizik ve biyoloji alanlarında uzman bilirkişiler talep etmesine rağmen bu talep karşılanmamıştı fakat yine de projenin yapılması halinde bölgenin geri döndürülemez şekilde tahribata uğrayacağını bilirkişi heyetine anlatıldı.
Bu keşif bizim için çok önemliydi çünkü 1. bilirkişi keşfini Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporunda madenin çevresel etkilerine yönelik değerlendirilmeyen hususlar olduğu gerekçesiyle bozmuştu. Sürecin devamında dava tekrardan görülürken, davacı vekillerin sahadaki maden hazırlık faaliyetlerinin geri döndürülmesi mümkün olmayacak zararlara sebep olacağını belirtmesi üzerine Mahkeme “Yürütmeyi Durdurma Kararı” da vermişti.
Bugün ise bir müjdeli haberi daha öğreniyoruz. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bölgede acele kamulaştırılan tarım arazileri için açılan davaya Danıştay 6. Dairesi, Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen acele kamulaştırma prosedürünün uygulanması için gerekli olan acelelik halinin somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna vararak hukuka uyarlık görülmediği kararını verdi.
%92’si IV. Grup madenlere ruhsatlı olan Kütahya ilinde ekosistem bütünlüğü maden projeleri ile her geçen gün parçalanıyor ve yaşam alanlarımız yok ediliyor. Endemik ve tehdit altındaki türlere ev sahipliği yapan Eğrigöz Dağı’nı, zengin biyolojik çeşitliliğimizi ve sularımızı altın madeni tehdidine karşı savunmaya devam edeceğiz.