Ülkemizde 18 yaş üzerinde hipertansiyon yüksekliği yüzde 30 civarındadır. Hipertansiyon hastalarının yaklaşık yarısı bundan habersizdir. Tedavi alan hastaların ise ancak çok az bir kısmının tansiyonu arzu edilen düzeyde seyreder. Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Ali Cevat TANALP Hipertansiyon hakkında değerli bilgiler verdi.
Kendini nefes darlığı ile belli eder;
Hipertansiyonun en sık belirtisi özellikle ensede ve başın arka bölümünde olan, ağırlık hissi vasfında bir ağrıdır. Baş ağrısının yanı sıra baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kulak çınlaması, bulanık görmek ya da burun kanaması gibi belirtilerle kendini belli edebilir. Ancak çok sayıda hasta da çok yüksek kan basıncı değerlerine rağmen herhangi bir belirti görülmez.
Hipertansiyon başlıca kalp ve damar hastalıkları, inme, böbrek fonksiyon bozuklukları ve görme bozuklukları olmak üzere pek çok hastalıktan birinci derecede sorumludur ve tanı konulmasına takiben etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Tedavi de hedef hastaların çoğunda kan basıncın değerini 14090 mmhg seviyesinin altına indirmektedir.
Tuz miktarına dikkat;
Hastalığın tedavisinde hekimin vereceği ilaç tedavisinin yanı sıra hastanın da günlük yaşantısına uyum sağlaması gereken değişiklikler yapması gerekir. Bunların başlıca günlük tüketilen tuz miktarının azaltılmasıdır. Hasta’nın tuz tüketimi yüksek devam ettiği müddetçe kan basıncının kontrol altına alınması o ölçüde zorlaşmaktadır. Ayrıca sigaranın bırakılması alkol tüketiminin kısıtlanması ve en az haftanın 5 günü yarım saat olacak şekilde düzenli egzersiz yapılması da kan basıncı düzenlemesinde mutlak gerekli olan yaşam tarzı değişiklikleridir.