Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Amasya’daki Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde bir koyun beşiz yavruladı. İşletmede beşiz kuzuların bakım ve beslenmelerine özel ihtimam gösteriliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Amasya’daki Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde genellikle yaşanmayan, nadir görülen bir olayın heyecanı yaşanıyor.
5.000 baş koyun varlığı ile yetiştiricilik faaliyetlerinin yürütüldüğü işletmede, döl ve süt verimi yüksek olan Bafra ırkı koyunlarda beşiz doğumlar nadiren görülebiliyor.
İşletmede 15 Şubat 2019 tarihinde başlayan kuzu doğumlarında, bir koyun beşiz yavruladı.
Oldukça sağlıklı olarak dünyaya gelen beşiz kuzuların bakım ve beslenmeleri, işletme çalışanlarınca büyük özen gösteriliyor.
GÖKHÖYÜK TARIM İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ
1944 yılında Devlet Ziraî İşletmeleri Kurumuna bağlı olarak kurulan, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftliği adını alan Gökhöyük Tarım İşletmesi, 1984 yılından bu yana TİGEM bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.
İşletmede bitkisel üretim faaliyetlerinin yanı sıra sığırcılık ve koyunculuk olmak üzere hayvancılıkfaaliyetleri de gerçekleştiriliyor.
IRK TESCİLLİ BAFRA IRKI KOYUNLAR
Döl ve süt verimi yüksek Sakız ırkı koçlar (%75) ile Karayaka ırkı koyunların (%25) melezi olan Bafra ırkı koyun yetiştiriciliği yapılan işletmede, uzun yıllar çalışılarak elde edilen bu koyunlardan bir batında iki ile dört arasında kuzu alınabiliyor.kaynak:gthb
Bafra ırkı koyunun adaptasyon ve sürü kabiliyeti oldukça iyi, canlı ağırlıkları ortalama 60-65 kg civarında. Ülkemizde, sadece Gökhöyük Tarım İşletmesinde yetiştirilen bu koyunlardan her yıl ortalama 1.000 baş damızlık satışı yapılacak seviyeye ulaşılmış durumda.
Irk tescili tamamlanmış olan Bafra koyunları, bölge ve ülke koyunculuğun genetik yapısının iyileştirilmesine önemli katkılar sağlıyor.