İşçinin derhal fesih halleri:Tarafların iş sözleşmesini herhangi bir ihbar süresi verilmesine gerek kalmadan, ihbar süresi verilmediğinden dolayı daha sonra ihbar süresini dava konusu yapılamayacak hallerdir.
Bunlar;
1-Sağlık Nedenleri
- İşin, işçinin sağlığı için tehlikeli olması: İşçinin hastalığını öğrendiği anda eğer işin gereği,sağlığını olumsuz etkiliyorsa işçi iş sözleşmesini derhal fesih edebilir.
- İşveren ya da başka bir işçinin bulaşıcı hastalığa yakalanması durumunda da işçi yine iş sözleşmesini hemen fesih edebilir.
2-Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve benzerleri
- İşverenin işçiyi yanıltması: İşveren işçiyi işe alırken iş koşullarının daha iyi olduğu ya da ücretin daha fazla olduğu konusunda işçiyi yanılmış ise, işçi derhal fesih hakkını kullanabilir.
- İşverenin ,işçinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya işçiyi çeşitli yollar ile taciz etmesi hallinde işçi iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
- İşçinin diğer işçinin cinsel tacizine uğraması: İşverenin normal şartlarda işçilerinin güvenliğini sağlaması gerekmektedir. Eğer kişi, iş yerinde diğer işçinin tacizine uğradıysa iş veren üzerine düşen görevi yapmadığı için işçi sözleşmeyi derhal fesih edebilir.
- İşverenin ücreti ödememesi durumunda da işçi derhal fesih hakkını
kullanabilir.
3-ZORLAYICI NEDENLER
İşyerinde çalışmayı engelleyici durumların ortaya çıkması durumunda bir haftalık süre ile işçi ve işveren arasındaki sözleşme askıya alınır.Eğer bir hafta sonunda hâlâ işyerinde çalışamayacak durumdaysa işçi iş sözleşmesini fesih edebilir.
Haklı Nedenle Fesih Hakkının Kullanma Süresi
Yukarıda saydığımız sebeplerden ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan sebeplerle fesih hakkı, olayın öğrenilmesinden itibaren 6 iş günü ve her halde 1 yıl geçmekle sözleşmeyi derhal fesih etme sona erer.
-Sağlık nedenleri ve zorlayıcı nedenlerle yapılan fesihlerde bu süre uygulanmaz.Her zaman bu sebeplere dayanarak işçi, iş sözleşmesini fesih edebilir.
AV.FATMA URAL