Yazılarımda daha çok eksik gördüğüm konularda yazmaya özen gösteriyorum. Ne yazık ki son zamanlarda kendi çocuğuna bakmak istemeyerek çocuğunu çocuk esirgeme kurumuna çocuğunu vermek isteyen anne ve babaların sorularıyla karşılaştım. Elbette ki bu durum bizi üzmüş olsa da. Çocuğun kendisine bakmak istemeyen ve evde sürekli çocuğu psikolojik ,fiziksel olarak yıpratan anne ve babanın yanında kalması yerine çocuk esirgeme kurumunda olması bazı durumlarda çocuğun menfaatine olabilir.Hangi durumlarda bir çocuğun çocuk esirge kurumunca korunmaya alınması gerekiyor bunu açıklayacağız. Sosyal hizmetler kanununda tek tek belirtilen durumlar şunlardır.
Madde3-Kanundageçen;
a) Sosyal Hizmetler ; kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunmasını ve hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütününü,
b) Korunmaya Muhtaç Çocuk ; beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup;
1. Ana veya babasız, ana ve babasız,
2. Ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan,
3. Ana ve babası veya her ikisi tarafından terkedilen,
4. Ana veya babası tarafından ihmal edilip; fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen,
Çocuk sosyal hizmetler kurumuna alınabilir.
Bahsettiğimiz madde ile hangi durumlarda çocuğun çocuk esirgeme kurumuna alınabileceği maddeler halinde sıralanmıştır. Hukukçu ve vatandaş olarak her çocuğun anne ve babası ile tüm açılardan sağlıklı yaşam koşulunda büyümesini çok isterim. Ne yazık ki her zaman şartlar istediğimiz şekilde olamayabiliyor. Ve birçok çocuğumuz çok kötü şartlarda yaşamaya ve hayata tutunmaya çalışıyor.
Tüm bunlar yaşanırken vatandaş olarak bir bize de düşen görevler var. Çevremizde ki çocuğa psikolojik şiddet uygulanıyor, istismar ediliyor yahut darp ediliyor çeşitli yollar ile çocuğa zarar veriliyor.Bu durumda bize düşen hemen yetkililere haber verilerek o çocuğun korunmaya alınması gerektiği ile ilgili polis veya jandarmaya haber verilmesi gerekmektedir. Hukuk sistemimizde çocuğun anne ve babası olunması, çocuğa istenildiği gibi davranma hakkını vermemektedir. Hiç kimsenin çocuğa kötü davranmaya hakkı yoktur. Çocuğa anne ve baba dahi de olsa eğer çocuğa çeşitli yollar ile zarar veriliyor ise çocuk devlet korumasına alınabilir.
Gazetemizin bir ilçe gazetesi olması sebebiyle daha çok üzerinde durmak istediğim nokta. Anne ve babanın çocuğun üzerinde her türlü hakka sahip ve her istediğini çocuğuna yapma her istediği şeyi çocuğuna yaptırma hakkına sahipmiş gibi geçmişten gelen yanlış bir algı ne yazık ki mevcut.
Yazımı okuyan saygı değer okuyucularımızdan beklentim. Her çocuk asgari düzeyde sağlıklı bir ortamda büyüme hakkına sahiptir. Eğer bu sağlıklı ortam aile tarafından sağlanmıyorsa devletin kurumları vasıtasıyla bu ortam sağlanır. Kötü şartlarda yaşamaya zorlanan ve çocuğa kötü davranıldığına şahit olunan durumlarda. Öncelikle çocuğun menfaati düşünerek yetkili kişilere haber verilmesi isterim. Yetkili kimse en kolay ulaşılacak polistir. Vatandaşlık görevi olarak polisi arayarak çocuğun durumu hakkında bilgi verirsek onlar gereken işlemleri yapacaktır.
Yazımı vakit ayırarak okuduğunuz için teşekkür ederim.