Zorunlu trafik sigortasını hepimiz duyuyoruz fakat kamuoyunun bu konuda bilgisi oldukça kısıtlı. Bu yazımda zorunlu olduğu kadar gerekli, sürücülere birçok alanda kolaylık sağlayan ve hayat kurtaran zorunlu trafik sigortası hakkında bilgi vereceğim. Zorunlu trafik sigortası nedir, ne işe yarar ve trafik sigortasının sağladığı avantajlara yazımızda beraber bakalım.
Karayolları Trafik Kanunu’nun (KTK) 91.ve 101. Maddelerinde, trafik sigortası “zorunlu mali sorumluluk sigortası” olarak yer alıyor. Bu sigortanın amacı, trafik kazaları nedeniyle üçüncü kişilerin uğrayacakları zararların kolayca telafi edilmesi olduğu gibi, zarardan sorumlu kişinin kaza riskine karşı ekonomik olarak korunmasıdır. Fakat günümüzde, zarar göreni korumak birinci planda yer alıyor.
Külfet Değil İhtiyaç
Zorunlu trafik sigortasını zorunlu olarak yaptırıyoruz. Ve çift taraflı trafik kazalarında karşı tarafın zararını gideren sigorta olarak da maddi açıdan kolaylık sağlıyor. Zorunlu trafik sigortasının yaptılmadan trafiğe çıkılmaması gerekiyor. Sigortasız çıkıldığında ise araç trafik men edildiği gibi araca idari para cezası kesiliyor. Zorunlu trafik sigortası, ilk bakışta araç sahibine külfet gibi görünse de aslında araç sahibini koruyan bir kanun. Eğer araca zorunlu sigorta yapılmadan araç trafiğe çıkarsa ve bir kazaya karışırsa kaza sonucunda oluşan zararları kusuru oranında araç sahibi ve sürücü ödemek zorunda. Ve ne yazık ki bazı trafik kazaları ölümlü olabiliyor. Vefat durumunda trafik sigortası olmayan kişinin ödeyeceği miktar daha çok artmaktadır. Kazada araç sahibi ölürse ve ölen kişi kusurlu ise kaza sonucu ortaya çıkan zarar ölen kişinin mirasçılarından talep edilir.
Trafik Kazasına Karışan Kişi Eğer Alkollü İse
Alkollü araç kullanmanın hem trafik güvenliğine birçok zararı olduğu gibi kanunen de yaptırım gerekiyor. Alkollü olarak bir kazaya karışıldığında zorunlu trafik sigortası olsa dahi kişinin alkolü olması sebebiyle karşı tarafın zararını sigorta karşılanmaz. Ve kazada oluşan zarar kusur oranında alkollü kaza yapan kişi tarafından ödenir.
Hayvana Çarpma Durumunda;
Son yıllarda hayvan hakları konusunda daha duyarlı olunması oldukça mutluluk verici. Genellikle sürücüler bir hayvana çarptıklarında sorumluluk almamak adına uzaklaşsalar da yaralı hayvan veterinere götürüldüğünde sigorta veteriner masraflarını da karşılıyor.
Yaralanan hayvanla ilgili bildirimin, en geç 24 saat içinde öncelikle sigortaya kabul muayenesini yapan bir veteriner hekime veya poliçede kapsamında bulunan veteriner hekimlerden birine yapılması gerekiyor.
Çarpılan hayvanın tedavisini yapılıp tedavi giderlerinin veteriner hekime ödenmesi gerekiyor. Sonraki aşamada sigorta firması ödediğiniz miktarı size geri verecektir. Hayvanı yalnızca veteriner hekime götürüp bırakmak yeterli değil. Kazaya sebep olan sürücünün hayvanın veteriner kliniğine trafik kazası neticesinde getirildiğini gösteren bir hekim raporu, hayvanın yaralandığına dair fotoğraflar ve tedavi masraflarının yazılı olduğu fatura sigorta şirketine ibraz edilmelidir.
Trafik sigortası, potansiyel kazaları engellemese de, bir kazaya uğramanız durumunda sizi ekonomik bakımından kurtaracak bir can simidi. İhtiyaç duymamanızı umarak trafik sigortası yaptırmanızı tavsiye ediyorum.
Sağlıklı ve kazasız günler dileklerimle…