Duvarlardan sonra en iyi tanıklarıdır kapılar, her evde yaşanmışlıkların,umutların,sevinçlerin ve hüzünlerin.
Benim çocukluğum da pencereler ve Kapılar genelde aynı renkte yağlı boya ile boyanır idi.Yeşil ve mavi üstün renklerdi. Mavi hayallerin yeşil doğanın ve doğallığın rengiydi.
Bizim evin kapıları ve pencere çerçeveleri mavi olduğundan,Kordagina bakar hayaller kurardım.Gece olunca rahmetli anam hemen kapının yanına yatmam için küçük bir yatak atar,ben de gündüzleri kurduğum hayalleri odanın mavi kapısına bakarak içten içe dua eder, inşallah bir gün gerçekleşir derdim.Sonra kurduğum her hayali odanın tahta tavanındaki her çiviye perçinlerdim.
Evin ortasında bir duvardan diğer duvarda asılı çamaşır ipine sersen durmayacak,gerçekleşmesi mümkün olmayan hayallerim vardı.Sobanın önüne düşen küllerin içinde toz olup giden hayallerim.
Misal: Anamın ve babamın hiç ölmemesi,Ramazanda davulcudan çok korkardım, onun bizim mahalleye hiç gelmemesi,leyleklerin ve köyün üstünden geçen turnaların bir defalığına da olsa bizim damın üstüne inmesi gibi hayaller….
Her odanın kapısı açılır kapanır her odanın kapı gıcırtısı ayrı çıkardı.
Misal aş evi dediğimiz erzak odasının kapısı daha gür çıkardı.Buz dolabı o odada olduğundan kaçamak yapıp tatlı bir şey yemek istediğim de bir mayın tarlasında yürürmüş edası ile kapıyı çok yavaş açar parmaklarımın üstünde yürürdüm çünki o odanın tabanı da gıcırdardı.
Rahmetli anam her kapının sesine hakim olduğundan mütevellit"Çabuk çık len aş evinden kedi felan gire ne va ne yok yir"derdi.Ve her o odaya girip çıktığımda un çuvallarının arkasına sıkı sıkı baktırırdı bana acaba içeri kedi girmiş mi diye.
Sabahın erken saatlerinde mutfakta kahvaltı hazırlığı yapılırdı,yorganın altından anamın ve ablalarımın o odaya her giriş çıkışında çıkardığı gıcırtı sesi o günkü sürprizin sesi idi. Benim ve belki de benimle aynı köyde aynı şeyleri paylaşan çocukların kahvaltıdaki en büyük hayali bulgur köftesi bir kıdem üstü höşmerim ikisinin de en üstü köpük helva idi.
Gece babam kahveden geç saatlerde geldiğinden evin arka kapısı gıcırdadığında içime güven,yattığımız odaya girdiğinde ciğerlerime tütün kokusu girerdi.Kış aylarında evin içi soğumasın diye arka kapı sıkı sıkı kapatılır ve altına çaput eskileri sokulur soğuğun girmesi bu sayede engellenirdi.
Yaz aylarında balkon kapısı ardına kadar açılır içeri püfür püfür rüzgar girsin diye önüne minder koyulurdu.
Zamanla biraz büyüdüm hayallerim küçüldü, Önce Muradiye ablam sonra Serpil ablam o evin arka kapısından hiç gıcırdatmadan inip gittiler.Belki de ben gelin arabasının önünü kestiğimde aldığım paranın sevinci ile her türlü gıcırtıyı ignore ettim.Belki de o kapıdan her inip giden küçücük yüreğimden çocukluğumu koparip gidiyordu gıcırdata gıcırdata hem de.
Ben ergenliğin ve Erkekliğin ilk basamaklarında hayatın trabzanlarina tutunmuş yukarıya doğru yürüyordum.
18’ li yaşlarımda artık ben de gece eve geç saatlerde gelmeye başladım.Babamın her girişinde huzur getirdiği evin arka kapısını gıcırdatmamaya üstüme sinen kahvehane kokusunu saklamaya çalıştım.Kızdığım zaman çarpıp çıktığım Kapılar yüzünden anamdan işittiğim azarlar,babamdan duyduğum küfürlerin haddi hesabi yoktu...
Sonra ilk anam omuzlarda o senelerce gıcırdattığı evin arka kapısından inip gitti.
Rahmetli babam ömrünün son 6-7 ayını yatalak geçirdi.Her girdiğinde huzur ve güven getirdiği kapılara bakar durumda yaşadı.
Ömrünün son deminde gecelerin ve gündüzlerin aynı uzunlukta olması çok zor geliyordu ona ve belki de en çok zor olan,temelinden çatısına kadar ilmik ilmik kurduğu evin kapılarının hiç gıcırdamaması idi.
HER ODANIN KAPISI AÇILIP KAPANIYORSA NE MUTLU SIZE GICIRDAMASI VEYA GICIRDAMAMASI ÖNEMLİ DEĞIL KAPILARIN AÇILIP KAPANMASI HAYATIN VE YAŞAMIN VAR OLDUĞUNUN TASDİKİ İDİR.BİRİ KAPIYI ÇARPIP GİDİYOR SA KIZMAYIN HAYATLA YÜZLEŞMEYE GİDIYORDUR.INANIN DAHA TECRÜBELİ OLARAK VE DAHA AYAKLARI SAĞLAM BASARAK DÖNECEKTİR.