Fazilet Bakır
Özgeçmişi
28.09.1964-Ankara
Ege Üniversitesi psikoloji bölümünden 1986 yı-lında mezun oldum. Psikoloji eğitimime devam ederken Manisa Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hasta-nesi başta olmak üzere bir çok merkezde stajlara katıldım. 1987-2000 tarihleri arasında sağlık Ba-kanlığına bağlı olarak ilk görev yerim olan Mar-din Devlet Hastanesinde 2 yıl çalıştıktan sonra İzmir’de Göğüs Hatalıkları Hastanesinde 12 yıl görev yaptım. Bu arada gönüllü olarak bir çok okulda derslere girdim. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığına geçtim ve İzmir’de çok farklı öğrenci profilleri bulunduran Anadolu İmam Hatip Lisesi, İnönü Anadolu Lisesi ve 60. Yıl Anadolu Lisesi (İzmir’in en iyi okullarından olup, nitelikli lise sınıfında bulunmakta) olmak üzere 3 devlet lise-sinde PDR uzmanı kadrosunda ergen ve aile te-rapisi ağırlıklı çalıştım. Sağlık meslek lisesinde psikoloji ve sosyoloji derslerine girerken bir yandan öğrencilere danışmanlık ve terapi hizme-ti verdim. RAM’da (Rehberlik araştırma merkezi) görev aldım. 36 yıllık meslek hayatıma devam etmekteyim.
MOTİVASYON
İnsanların birçok konuda zaafları vardır ama önemli olan bu zaafları nasıl yöneteceğidir. Nelerdir zaaflarımız dersek birçok alt başlık çıkabilir. Bizim özellikle gençlerin etkilendiği ve yeterince güçlü olamadıkları için yönetemedikleri zaaflar üzerinde çalışıp bu zaafları tanımak ve yönetebilmek konusunda bilgilendirme çalışmaları olacaktır. En büyük sorunlardan biri ERTELEME alışkanlığıdır.
ERTELEME: İşleri son dakikaya bırakma ve bunun sonucu ise kaygı ve telaşla birlikte bir dizi sıkıntı yaşamayı davet etmiş olmaktadır.
MOTİVASYON KAYBI: Başladığımız işi bir süre sonra aralıklı olarak yavaş yavaş bırakma hali sonrada tamamen bırakma dediğimiz amacımızdan uzaklaşma veya yapamama halidir.
Sorun yaşadığımız, sonuca ulaşamadığımız, ertelediğimiz her olayda aslında süreç değil sonucu yaşamak istediğimizdir.
Alışkanlıkları yıkmak hiçte zannedildiği gibi kolay değildir. Zihniyet ve duyguları değiştirdikten sonra yaşama indirgenebilmektedir. Bunun için davranış ve nedenleri incelenmelidir. Bir davranışı yapmak o davranışı yapmadığımızdaki korkutucu sonuçlarına katlanamayacağımızdandır. Yani sonuç aslında iyi bir motivasyon kaynağıdır. Fakat bazen bu sonuçlara karışan başka etkenler olmaktadır o etkenlerin hangisi daha güçlü ise o kazanmaktadır.
Eylemlerin birçoğu geleceğe yönelikken araya giren karıştırıcı eylemler şimdi ve buradayı etkiler. Bu ise daha cazip ve güçlü olanı devreye sokar çünkü öbür eylem olasılıktır ve sonuçları uzun vadede alınacaktır. Her davranış ona neden olan zihinsel sürecin sonucudur. Bazı yaşantılar gelecek sonuç için, ertelenen haz ve kazanılacak başarı için çekilecek sıkıntı iken örn: ders çalışmak veya bilgisayar oynamamak gibi, bazıları da şimdi ve burada ki hazlar ve mutluluklardır örn: bilgisayar oyunu veya uyumak şimdiki haz ve mutluluk olması ama uzun vadede olumsuz sonuçlar doğuracağı kesin olmasıdır. Bunlar kişiyi duygusal ve mantıksal çelişkilere sokmaktadır. İşte tam burada haz ve mutluluğu erteleyebilen ve kontrol edebilen uzun vadede kazanabilir. Bunun adı iradedir.psk Fazilet Bakır