Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dolandırıcılık yöntemleri de öyle bir hal aldı ki, yapılan uyarı ve çağrılara rağmen birçok vatandaş kandırılmaya devam ediyor. Dolandırıcılar her an elimizin altında bulunan cep telefonları ile iyi niyetleri istismar ediyor, dolandırılamayacağından emin olan birçok kişi dahi bu sahtekarlığın mağduru oluyor. Bu yazıda çevremizde birçok insanın maruz kaldığı dolandırıcılık yöntemleri ile, karşılaşıldığında ne şekilde tedarikli olunabileceğini açıkladık.
Terör Örgütü Üyeliği
Son zamanların en çok vurgun yapılan dolandırıcılık yönetimidir belki de. Telefonunuzu arayarak kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcılar öyle profesyonel şekilde konuşuyorlar ki, karşınızdakinin polis olduğundan emin hale gelmeniz hedefleniyor. Siz telefonda konuşurken karşı tarafın sesinin arkasından polis telsizine benzeyen sesler yansıtılıyor. Dolandırıcılar “Hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını, kimlik bilgileriniz kullanılarak terör örgütüne para aktarıldığını, para hareketlerinizin takip altına alınacağını ve bu nedenle verilen banka hesabına para yatırmanız gerektiğini” veya “İsminizin terör örgütü üyeleri listesinde geçtiği, banka hesabınızda bulunan paranın terör örgütüne temin edildiğinden şüphelendiklerini, sizin hakkınızda araştırma yapıldığını vs.” söyleyerek size verilen banka hesabına para yatırmanızı istiyor.
“Ödül Kazandınız!” Mesajı
Cep telefonunuza gelen “Tebrikler! Ücretsiz cep telefonu kazandınız. Hediyenizi almak ve gönderi adresinizi belirtmek için 05……… numaralı telefonu arayınız.” mesajı sizi yanıltabilir. Sahtekarlar bu yöntemle, vatandaşın bilgilerini almayı ve edindikleri bilgilerle dolandırmayı amaçlıyor.
Sigorta Primi Borcu
Son dönemlerde en çok karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden birini teşkil ediyor. Arayan dolandırıcı “Daha önce sizinle görüşme gerçekleştirildiğini, hayat sigortası yapılması amacıyla telefonda onay verdiğinizi ve sözleşmeyi kabul ettiğinizi, priminizin ödenmediğini, ödemediğiniz takdirde icra takibine başlayacaklarını” söyleyerek ikaz ediyor. Dolandırıcılar, sizi özellikle yanıltmak için eski bir tarihte onay verdiğinizi belirtiyor. Böylelikle telefonda onay vermediğiniz halde hatırlamakta güçlük çektiğinizden, size söylenenlere itibar etmeniz kolaylaşıyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki, sözleşme yerine geçecek şekilde telefonda onay verilmesinin hiçbir hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.
Kart Şifresini İsteme
Bu tür durumlarda ise size banka çalışanı olduğunu söyleyen kişi, size kimlik bilgilerinizi hatta iban numaranızı dahi vererek kart şifrenizi soruyor. Size verilen bilgilerle güveninizi kazanan dolandırıcılar karşısında bir anlık dalgınlık ile söyleyeceğiniz şifreniz, tüm banka hesabınızın boşaltılmasına sebebiyet verebilir.
Ne yapmalısınız?
Dolandırıcılar tarafınızdan arandığınızdan şüphe ediyorsanız, öncelikle soğukkanlı olmalısınız. Dolandırıcılar tarafından aranıp aranmadığınızı teyit etmek amaçlı olarak küçük bir araştırma yapabilirsiniz. Örneğin; bankadan arandığınız söylenmişse, bankanızı arayarak durumu teyit edebilirsiniz. İsterseniz dolandırıcı tarafından arandığınızı öğrendiğinizde 155 Polis İmdat hattına ihbar edebilir, en yakın karakola veya savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.