Devre tatil sözleşmeleri günümüzde önemli bir tatil pazarlama stratejisi olmuştur. Sokaklarda dağıtılan el ilanlarıyla, bir tanıdık vasıtasıyla ve benzeri yollarla tarafınıza ‘’hediye’’ başlığı altında devre tatil formları ulaşabilmektedir. Bu davete icabet ettiğinizde size tatil yapabileceğiniz yerler tanıtılır ve devre tatil hakkını satın alacağınız firmanın reklamı yapılır. Sizin de onay vermeniz durumunda sizle devre tatil üyelik sözleşmesi yapılır ve bu hakkı satın almış olursunuz. Belirtmek gerekir ki bu sözleşmeyle birlikte sizin herhangi bir bono verme zorunluluğunuz yoktur. Sizinle bono düzenlenilmesi istenilirse her hangi bir bono düzenlememeniz sizin yararınıza olacaktır. Sözleşme yapılırken tarafınıza ödenmesi gereken aidatlar,kullanım ücretleri gibi bazı giderler tam olarak anlatılmasa da sözleşmede bulunabiliyor ve istemediğiniz bir borçlanmayla karşılaşabiliyorsunuz. Bu bağlamda,devre tatil sözleşmesinin size yüklediği borç yükünden kurtulma yolu olan devre tatil sözleşmelerinden cayma hakkınızı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Devre tatil sözleşmelerinde genellikle sözleşmenin konusu, devre tatil süresi, kullanım bedeli,fesih şartları gibi bölümlerin yanı sıra bazı firmaların yaptığı sözleşmelerde cayma hakkı denilen de bir bölüm sunulmaktadır.Sözleşmede sunulan bu bölümde size verilen bilgiler sözleşme yapan şirkete göre farklılık gösterebilmektedir.Sözleşmenizde cayama hakkı başlıklı bir bölüm bulunmasa dahi cayma hakkınız hukuk sistemimiz tarafından korunmaktadır.Bu konuda “Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği” 7. Maddesi son derece önemlidir.Bu maddeye göre satıcı/sağlayıcı ile aranızda devre tatil sözleşmesinin kurulmasından itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahipsiniz.
Cayma hakkı kullanımında en büyük yanlış cayma hakkını kullanım şeklinde gerçekleşmektedir. Cayma hakkı telefon,faks,posta gibi yollarla kullanılmamalıdır.Cayma hakkı bu yöntemlerle kullanıldığında,hakkın süresinde kullanıldığının ispatı konusunda sıkıntılar yaşanacaktır.Bu sebeple cayma hakkı noter kanalı ile, sağlayıcıya bu hakkın kullanıldığı bildirilerek kullanılmalıdır.Yazdığınız ihtarnamenin bir örneği noter tarafından tarafınıza verilecektir bu belgeyi saklamanızda fayda vardır.
Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği 7. Maddesinde düzenlenen on dört günlük cayma hakkının kullanım süresinin geçirilmemesi gerekir. Bu konuda satıcı/sağlayıcı ile aranızda devre tatil sözleşmesinin kurulmasını yani sözleşmenin başlangıç zamanını hesaplamak hayati bir öneme sahiptir. Yargıtay 13. Hukuk dairesinin kararlarına göre cayma hakkını kullanım süresi devre mülk hakkını kullanmakla başlar. Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak 10.04.2014 tarihinde bir devre tatil üyelik sözleşmesi imzalayan, ancak bu sözleşmede bulunan devre tatil hakkını ilk olarak 13.12.2017 de kullanan birinin on dört günlük cayma hakkı 13.12.2017 tarihinde başlayacaktır. Devre tatil hakkınızı hiç kullanmadıysanız sözleşmeniz askıda sayılacak ve istediğiniz her an cayma hakkınızı kullanabileceksiniz.
Anayasamızın 2. ve 10. Maddelerine göre Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve herkes kanun önünde eşittir. Her ne kadar hukuk sistemimizde bazı eksiklikler olsa da hukuk sistemimiz bizi korumaktadır. Önemli olan bu sistemde bizim hakkımızı ne kadar koruyabildiğimizdir. Haklarımızı koruyabilmek için haklarımızı bilmemiz gerekir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/01/20150114-2.htm
Avukat Kubilay Kalfa