Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Murat Dağı adını nereden aldı
Ömer AŞÇI

Murat Dağı adını nereden aldı

Bu içerik 4598 kez okundu.
Reklam

Murat Gazi; Batı Anadolu’nun can damarı Murat Dağı’na ismini veren Alperen

UŞAK YEREL TARİH·3 NİSAN 2017 PAZARTESİ

 

İç Batı Anadolu’nun en büyük dağı olan Murat dağı, Kütahya ve Uşak illeri arasında doğal sınırı oluşturur. 
Murat Dağı; güney batı uzantısı olan Elma Dağı eteğinde kurulan Uşak şehri için ,gene bu dağdan çıkan Dokuzsele çayı sebebiyle can damarı hüvviyetindedir.
Osmanlı dönemi coğrafya alanındaki en önemli eserlerden olan Kâtip Çelebi (1605-1658) ’nin Cihannüma’sında ; "Uşak, Kütahya’dan doğuya bir merhale(aşama) Murat Dağı yakınında, bir dere içinde kaleli bir kasaba, 150 adet köyü bulunan mamur(gelişmiş) bir kazadır. “ diyerek Uşak şehrini Murat dağıyla birlikte tanımlar. 
 
                                                                          Araboğlu yaylası
 
Dünyanın belli bir yeri veya bölgesinde yetişen bitki türleri olarak tanımlanan endemik bitkiler açışından Murat Dağı 114 endemik türle Ege bölgesinin en fazla endemik çeşitliliğe sahip dağı olmasının yanında ,Türkiye’de de endemik çeşitlilik bakımından başta gelen dağlardan dır. 
Çok zengin bir bitki çeşidinin yetiştiği Murat Dağı bu yönü ile de dikkati çekmekte, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde şifalı ot meraklılarının akınına uğramaktadır.Özetle Murat Dağı, hem tarih araştırmacıları, hem de doğa bilimcileri ve meraklıları için gerçek bir araştırma alanıdır. Dağın insanları çeken bir diğer özelliği ise, büyüleyici doğa güzelliğinin yanı sıra, yazın kavurucu sıcaklarında ki serin havası ve içimine doyum olmayan soğuk kaynak sularıdır. 
Ama daha önemli bir özelliği ise; Murat Dağından beslenen 5 akarsu ile 3 ayrı denize dökülen sularıdır. Tahmin ediyorum ki Dünya üzerinde bir dağdan çıkan akarsuların 3 ayrı denize döküldüğü başka bir dağ yoktur. Bu özelliği ile Anadolu yarım adasının Batı Anadolu kısmına can veren en önemli aktörlerin başında gelir. 
Şimdi Murat dağından beslenen akarsuları ve döküldüğü denizleri sıralayalım;
1. Güneyindeki Banaz Çayı ile Büyük Menderes nehrine oradan Ege denizi’ne
2. Kuzeybatısındaki Murat Çayı ile Gediz nehrine olmak üzere Ege Denizi'ne 
3. Kuzeydoğusundaki Kokar Çayı ile Sakarya nehrine olmak üzere Karadeniz 'e 
4. Murat dağı güneybatısındaki kardeş dağı olan Şaphane dağı’ndan çıkan Simav çayı,kuzey yönünde ilerleyerek Ulubat Gölü'nün fazla sularını boşaltan Uluabat Deresi ve Manyas Gölünden çıkan Karadere ile birleşerek Marmara Denizine 
5. Kuzey yamacından inen Kızıltaş Suyu'nun birleşmesiyle doğan Porsuk Çayı , a Sakarya Irmağı' yla birleşerek Karadeniz’e 
6. Doğusundaki kaynaktan ise Akar Çayı ile Eber Gölü'ne su gönderir .
Antik Çağ'da Ana Tanrıça Kybele'nin kutsal mekanı idi. Daha sonra Hristiyanlığın dini merkezlerinden biri olarak kutsallık niteliğini devam ettirdi. 
Anadolu’da da anaerkil halklarının en eski ve en büyük ana tanrıçası olarak da karşımıza çıkan Kibele ;temel tapım yerinin Sakarya nehrinin ağzındaki Murat Dağı’nın yamaçları olduğu sanılmaktadır.
Tarihin Babası olarak anılan Yunan asıllı Herodot ; Gediz Nehri’nden,“Kutsal Anaya (Kybele) adanmış bulunan Dindymon (Murat Dağı) Dağın’dan çıkan ve Phokaia (Eski Foça) yörelerinde deniz dökülen Hermos (Gediz Nehri)” olarak bahsetmektedir.
Ana tanrıça Kibele’ye , Roma’da Manga Mater(Büyük Ana) ismiyle tapınılmaya devam edilmiştir.O çağlarda Dindymon adıyla anılan dağ 1313 de burada şehit düşen Murat Gazi'den aldı. 
Murat Gazi hakkında ayrıntılı bilgi yoktur. Bölge halkının anlattığı efsaneler mevcuttur.

                                                                            Eşref BİLGİLİ

Uşak Çamsu(Çeçe)köyünden 1928 doğumlu Eşref BİLGİLİ amcamızdan dinlediğimiz efsane Murat Gazi hakkında menkıbevi kuvvetli bir anlatımdır;
Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden 7 alperen gelir.Bu 7 kardeş hem alim hem savaşçı kimliğiyle fütüvvet ehlindendir.

1. Uşak ili Banaz ilçesi Çamsu(Çeçe) köyünü kuran Karacaahmet Baba( Karacaahmet baba ziraat yapmakla geçimini sağlamaktadır. Bir gün çift sürdüğü öküzü hasta düşünce bir geyik çift sürdüğü sabana yanaşır. Baba geyiği çifte bağlayarak toprağını sürer. Ertesi gün baba işe başlamaya hazırlandığında bakar ki dünkü geyik sabanı boynuna takmış onu beklemektedir. Aralarında uzun bir dostluk başlar baba ile geyik arasında… Hasat zamanı geldiğinde çok bereketli bir hasat yaşanır. Biçilen başaklar tepeleme yığınlar oluşturmaya başlar. Oradan gelip geçenlerin “Çeç”e bak “Çeç”e demesiyle ağızdan ağza yayılan bu geyik ve bereket efsanesi köyün “Çeçe” ismiyle anılmasına kaynaklık eder. )
2. Murat Dağı’na ismini veren kahramanlığıyla namdar Murat Gazi(Dede)- Comburt köylü olduğu rivayet edilir .
3. Murat Dağının zirvelerinden birine ismi verilen Fikirsiz Dede
4. Yukarı Karacahisar köyünde Kapaklı pınar mevkiinde defn olunan Hasan Dede
5. Y.Karacahisar köyü Çokrağan içme suyu tesisi yanında yatırı bulunan Eyüp Hisar Dede-İyi Basar Dede
6. Y.Karacahisar mezarlığı üstünde yatırı bulunan Aldede-Ali Dede 
7. Y.Karacahisar – Gürlek köyü sınırında yatırı bulunan Halil Ağa 
olmak üzere yedi kardeş olduğu ve bölgeye yerleşerek köyler kurduğu söylenir. 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon