Merhaba ben Sosyolog/Aile Danışmanı aynı zamanda Profesyonel Öğrenci ve Ebeveyn Koçu, Oyun Terapistiyim. Uşak Merkez’de kendi ofisim bulunmakta. Temel çalışma alanlarım çocuk, öğrenci ve aile bununla birlikte bireysel danışmanlık ve koçluk da yapmaktayım.
İnsanlar ne için terapiye gelirler, terapiden ve terapistten beklentileri nelerdir? Bunların cevabı terapiye yön verir ve sorun olarak getirilenler çözümlenmesini hızlandırır. Terapisttin ve danışanın rolü de burada %90'lık kısmı oluşturur. Terapisttin; samimiyeti, yakınlığı, anlayışlılığı ve iyi bir dinleyici olması, karşılıklı elektriğin uyuşması önemlidir. Bunun yanında danışanın kendisini rahat hissetmesi, güvenilirlik ve gizlilik konusunda şüphe duymaması, rahatça sorunlarını anlatabilmesi oldukça önemlidir.
Terapist, kuşkusuz her danışanının değişime açık, hazır olduğu veya olacağı düşüncesiyle yola çıkar. Çünkü eğer danışan kendisine geldiyse bu, var olan sorunlardan rahatsızlık duyup, üstesinden gelmek ve bir şeyleri değiştirmek istediği içindir. Danışan, hangi sorunla gelirse gelsin getirdiği sorunun üstesinden gelinebileceğine, kendisine ve terapistine inanmalı. Tabi ki danışanlar ümitsiz olabilirler, sıkıntılarından bunalmış olabilirler bu çok normal. Bu ümitsizlik hali terapiye başladıktan sonra ve sonraki süreçlerde de devam edebilir. Kimse danışan olarak sizden sihirli bir değnek dokunmuş gibi tüm sorunlarınızdan bir anda kurtulmanızı beklemez, bunu siz de beklemeyin. Çünkü getirilen sorun 1 günde, 1 saatte oluşmadığı için çözümünün de tek seansta gerçekleşmesini beklemek ütopya olur. Bir söz vardır; inanmak, başarmanın yarısıdır diye. Tam da yerinde bir söz. Eğer siz kendiniz sorunlarınızın üstesinden gelebileceğinize inanırsanız, terapi sürecinin ilmek ilmek işlendiğini, her seans sonrasında rahatlamış bir şekilde oradan ayrıldığınızı göreceksiniz. Kendinizdeki değişimi, getirdiğiniz sorunların ve çevrenizdeki kişilerin değişimini görmeye başlayacaksınız. Belki de tek ihtiyacınız, içinde bulunduğunuz problemi anlamaya çalışmak ve sonrasında neler yapabileceğinize odaklanmak. Eğer ki üstesinden gelemeyeceğinize inandığınız bir problem ortadaysa bir danışmandan yardım almak yerinde bir karar olacaktır.
İnsanlar ne için terapiye gelirler, terapiden ve terapistten beklentileri nelerdir? Bunların cevabı terapiye yön verir ve sorun olarak getirilenler çözümlenmesini hızlandırır. Terapisttin ve danışanın rolü de burada %90'lık kısmı oluşturur. Terapisttin; samimiyeti, yakınlığı, anlayışlılığı , iyi bir dinleyici olması ve karşılıklı elektriğin uyuşması önemlidir. Bunun yanında danışanın kendisini rahat hissetmesi, güvenilirlik ve gizlilik konusunda şüphe duymaması, rahatça sorunlarını anlatabilmesi oldukça önemlidir.
Terapist, kuşkusuz her danışanının değişime açık, hazır olduğu veya olacağı düşüncesiyle yola çıkar. Çünkü eğer danışan kendisine geldiyse bu, var olan sorunlardan rahatsızlık duyup, üstesinden gelmek ve bir şeyleri değiştirmek istediği içindir. Danışan, hangi sorunla gelirse gelsin getirdiği sorunun üstesinden gelinebileceğine, kendisine ve terapistine inanmalı. Tabi ki danışanlar ümitsiz olabilirler, sıkıntılarından bunalmış olabilirler bu çok normal. Bu ümitsizlik hali terapiye başladıktan sonra ve sonraki süreçlerde de devam edebilir. Kimse danışan olarak sizden sihirli bir değnek dokunmuş gibi tüm sorunlarınızdan bir anda kurtulmanızı beklemez, bunu siz de beklemeyin. Çünkü getirilen sorun bir günde, bir saatte oluşmadığı için çözümünün de tek seansta gerçekleşmesini beklemek ütopya olur. Bir söz vardır; inanmak, başarmanın yarısıdır diye. Tam da yerinde bir söz. Eğer siz kendiniz, sorunlarınızın üstesinden gelebileceğinize inanırsanız, terapi sürecinin ilmek ilmek işlendiğini, her seans sonrasında rahatlamış bir şekilde oradan ayrıldığınızı göreceksiniz. Kendinizdeki değişimi, getirdiğiniz sorunların ve çevrenizdeki kişilerin değişimini görmeye başlayacaksınız. Belki de tek ihtiyacınız, içinde bulunduğunuz problemi anlamaya çalışmak ve sonrasında neler yapabileceğinize odaklanmak. Eğer ki üstesinden gelemeyeceğinize inandığınız bir problem ortadaysa bir danışmandan yardım almak yerinde bir karar olacaktır.