Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Anne Olurken…
A.Ceren Döğerli Kantar

Anne Olurken…

Bu içerik 1241 kez okundu.
Reklam

Anne olmak kendinden daha önce başka birinin önceliklerini düşünmek ve canından bir parçasının da sorumluluklarını üstlenmeyi gerektirir. Bu güzel duygunun getirdiği sorumluluklardan bir tanesi de çocuklarımızın beslenmesidir. Beslenme demek daha sağlıklı bir nesil demektir.

Çoğu anne çocuğunun doğru ve yeterli beslenmesini ister. Bunu için de etraftan ne duyduysa daha önceden doğru bildiği ne varsa hepsini uygulamak ister. Ancak her uyguladığımız bildiğimiz doğru değildir. Bu sebeple hamilelik süresinde aşırı bir kilo artışı meydana gelir ve bu kilonun ne kadarını bebeğinizin aldığı önemlidir. Yanlış besinlerden aldığınız kilolar bebeğinizden ziyade sizde kilo etkisi yapar; bebeğin büyüme gelişmesini yavaşlatır, emziklilik döneminde sütün azalmasına sebep olur.

Gebelik süresinde vücudumuzda demir, kalsiyum, folik asit, B12 ve su ihtiyacı artar.

Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olur.b12 vitamininin yetersiz olması doğumsal anomalilere ve sinir sisteminde bozuklulara sebep olurken, folik asit eksiliği ise nöral tüp defektine sebep olabilir.

Çoğu kişi; unlu gıdalardan ve karbonhidrat miktarı yüksek besinlerden, ‘ye kızım bebeğe yarasın .’der ancak size yumurta-et ye, yoğurt ye, sebze ye diye yarar sağlayacak olan besinlerden önermez.

Bu sayede yetersiz besin alımı gerçekleşir. Yetersiz protein alımı ise anne de ödem oluşmasına ve kas-iskelet sistemi bozukluklarına ve sindirim problemlerine yol açar.

Gebelikte yetersiz ağırlık kazanımı düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmaya neden olurken, fazla ağırlık kazanımı da doğum tarihinin gecikmesine, bebekte akciğer problemleri gibi riskli durumlara sebep olabilir.

Günlük enerji ihtiyacı kişiden kişiye göre değişse de ilk 3 aylık dönem de günlük enerjisine ek olarak 100 kcal’lik bir artış olması yeterli olacaktır. İkinci 3 aylık dönemde kansızlığın en fazla görüldüğü dönemdir. Bu dönemde doktorunuzun önerdiği vitamin takviyesine devam etmeniz gerekir. Düşük enerjiden kesinlikle kaçınılmalıdır. Annenin yağ depoları bebek için önem taşır. Düşük kalorili beslenme kanda keton oranının artmasını sağlar ve bebekte zekâ geriliğine yol açar. Bu dönem de beslenmeniz bebeğin gelişiminde büyük etkiye sahiptir. Bu dönemdeki ek kalori ihtiyacı 100 kcal’den 300 kcal’e çıkacaktır.

Son 3 aylık dönem, bebeğin hızla büyüme ve gelişme gösterdiği dönemdir. Bu süreçte annenin ve bebeğin ihtiyaçları daha da artacaktır. C vitamininden zengin sebze- meyve tüketimi demir emilimini artıracaktır. Çilek, kavun, kivi,  portakal, domates, biber, yeşillikler, brokoli, lahana gibi sebze –meyveler beslenmenize lif ve mineral desteği sağlayacaktır. Günlük 7 porsiyon tüketmeye çalışın. Tahıllar ise hem folik asit hem de b vitamini gruplarından zengin olduğu için 6-9 porsiyon beslenmelerinde mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca süt ve süt ürünleri de kalsiyumdan ayrı A, D VE B vitaminlerini içinde bulundurduğu için günlük tüketimi sağlanmalıdır. 18 yaşın üstündeki hamilelerin günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg, 18 yaş altı ise 1300 mg olmalıdır. Protein büyümeyi desteklediği için 10-12 porsiyon tüketilmesi unutulmamalıdır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon