Aile, toplumun en küçük yapı taşıdır. Aileyi bir makineye benzetebilirsiniz. Aile içerisinde yer alan bireyler hem teker teker hem de aile bütünüyle etkileşim halindedir. İletişim ise kişiler arasında, duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin, akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılmasıdır.
Eğitim, öncelikle ailede başlar okulda devam eder. Okul öncesi dönemde çocuk, anne ve babanın etkisindedir. Çocuk oldukça iyi bir gözlemcidir. Ailenin birbiriyle olan ilişkilerini gözler ve değerlendirir, sonuçlar çıkarır ve tepkiler gösterir.
Bu nedenle aile içindeki ilişkileri, ana ve babanın birbirine karşı tutumu oluşturur. Aile içindeki olumlu ilişkiler, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan ilişkiler olarak çocukta olumlu etkiler bırakır. Gergin ve sürtüşmeli bir karı-koca ilişkisi çocuklar için güvensiz ve tedirgin bir ortam yaratır.
Aile İçi İletişim Sorunları
İletişimi belirleyen etmenler günlük gelişen gereksinimlerdir.Yemekte ne olduğu, çocukların okuldaki durumları, günlük olayların kısa notları, telefon faturaları ya da beklenmeyen olaylar kısa konuşmalarla aktarılırken, birlikte olunan zamanın çoğunu TV izlemek, TV program yorumları, gündemdeki konuların kısa değerlendirilmeleri ev içi iletişim mesajları olmaktadır. Daha derinlerde yer alan beklenenler, düş kırıklıkları, geleceğe ilişkin duygular, iletişim içinde kendine yer bulmamakta, bu nedenle de mesajlar örtülmekte, duygular sessizce geçiştirilmektedir.Aile içinde iletişim sorunları görülmekte, etkin iletişim aile dışındaki gruplar arasına kaymaktadır. Baba iş yerindeki arkadaş grubuyla, anne kadınlar arasındaki gruplarla, komşularıyla, çocuklar da arkadaş gruplarıyla etkin iletişim kurmayı seçmekte, duygu ve düşüncelerin paylaşımını da ev dışına taşımaktadır. Ev içinde zayıflayan iletişime karşın ev dışında canlanan ilişkiler aile içindeki yabancılaşmayı ve iletişimsizliği artırmaktadır.
Aile İçi İletişimi Etkileyen Unsurlar
-Anne babanın yoğun iş temposu,
-Ortak faaliyetlere gereken önemi vermeme,
-Aile bireylerini ilgilendiren konularda ilgisizlik,
-Fikirlere değer vermeme,
-Sorulan soruları cevapsız bırakma,
-Televizyon, internet, sosyal medya bağımlılığı,
-Küsme, yalan söyleme
-Duygusal ihmal, alay edilmesi,
-Aile içerisinde küçük düşürmeye çalışma,
-Ekonomik olarak yetersizlik,
-Fiziksel veya sözel şiddet,
-Saldırganlık, kıskançlık
-İlgisizlik, yok sayma olarak sıralanabilir.
Neler Yapabilirim?
Okulda, aile içerisinde, arkadaş ortamında, sosyal hayatınızda bazı problemler yaşayabilirsiniz, seni üzen durumlarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Bununla birlikte yaşadığınız olumsuzlukların üstesinden gelebilirsiniz. Aile içerisinde de zaman zaman kopukluklar olabilir. Önemli olan bu kopuklukların uzun sürmesinin önüne geçmektir. İyi bir aile içi iletişim için; kendinle barışık olmalı, kendini tanımalı, sana düşen sorumlulukları bilmeli, saygı duymalı ve aile bireyleriyle anlaşman gerekmektedir.
-Aile içerisinde birlikte vakit geçirebileceğiniz fikirler önerebilirsiniz. Mesela akşam saat 20.00’den sonra 1 saat herkes cep telefonlarını küçük bir kutuya koyabilir ve birlikte sohbet saati yapabilirsiniz.
-Her ne olursa olsun sizi koşulsuz kabul eden anne babanızdır. Bu yüzden sorularınızı, sorunlarınızı aile bireylerinizle paylaşmanız aile içi iletişimi kuvvetlendirir.
-Yeri geldiği zaman teşekkür etmesini ve özür dilemesini bilmemiz gerekmektedir.
-Sorunlarınızı somut bir şekilde belirtin. Yorum katmadan olduğu gibi söyleyin.
-Saygı ve sevgi aile içerisinde korunması gereken en önemli 2 özelliklerdendir. Bu yüzden her aile üyesinin diğer üyelere karşı saygısını koruması gerekmektedir.
-Ortak noktalarda buluşmanız aile bireyleri için çok önemlidir. Birlikte kararlaştırılmış etkinlikler, sohbetler, vakit geçirmeler aile içi iletişimin kalitesi için oldukça önemlidir.
-Aile içerisinde maddi manevi sorunlar yaşanıyor olabilir. Belki bu sorunları aile bireylerin senden saklıyor olabilir. İstediğin şeyler alınmadığında ağlamak, susmak veya tartışmaya girmek yerine istediğin şeyin alınmamasının sebebini sorabilirsin.
-Aile bireylerinin her biri ayrılmaz bir bütünlük içerisindedir. Aile içerisinde kendinizi ifade edin.
Bazen aile içerisinde anlaşılmadığınızı, dışlandığınızı hissediyor olabilirsiniz. Bunun sebebi ne olabilir, sizden kaynaklı bir durum mu yoksa diğer aile üyelerine mi bağlı? Bunların cevabını verebilmek ve sorunun üstesinden gelebilmek için çaba sarf etmek, çözüm yollarını araştırmak ve bulmak aile içerisindeki iletişimsizliğin önüne geçmektedir.