Anksiyete, Türkçedeki karşılığıyla kaygı; kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin veya yakınlarının başına kötü bir şey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur.
Peki yaygın kaygı bozukluğunun sebebi ne olabilir?
Bunun cevabı halen bir netlik kazanmış durumda değil, kalıtımsal etkenler ve bununla birlikte özellikle çocukluk döneminde yaşanmış olan bazı durumların kaygı bozukluğuna yol açtığını da atlamak mümkün değil. Örneğin endişe ve kaygı aşılayan ve bunun ortaya çıkmasına neden olan anne baba tutumları, yetişkinlik döneminde ortaya çıkan kaygı bozukluğuna zemin hazırlayıcı bir etmen olabilir. Ayrıca stresli bir ev ve iş yaşamının olması da tetikleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Yaygın kaygı bozukluğunu, %3-8 arasında değişmektedir. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla 2 kat daha fazladır.
Genel Anksiyetenin Fiziksel Belirtileri Neler?
-Kas gerginliği,
-Nabzın artması,
-Terleme,
-Ağzın kuruması,
-Ürperme,
-Ateş basması,
-Vücuda yayılan huzursuzluk,
-Rahat edememe,
-Baş, boyun gibi bölgelerin aşırı kasılması vs.
Genel Anksiyetenin Ruhsal Belirtileri Neler?
-Huzursuzluk,
-Aşırı heyecan,
-Kötü bir şey olacağı ve duyacağı endişesi,
-Konsantre olamama,
-Tahammülsüzlük,
-Sinirlilik,
-Uyku bozuklukları,
-Çıldırma korkusu,
-Ölüm korkusu vs.
Genel olarak heyecanlanmak, korkmak normaldir. Çünkü sizi atağa geçirecek olan, motivasyonunuzu arttıracak olan hissettiğiniz heyecan, stres gibi etmenlerdir. Bununla birlikte eğer bu etkenler hayatınızın her alanına yayılmaya ve olumsuz şekilde etki etmeye başladıysa kaygı bozukluğu alanına giriyor olabilirsiniz.
Nasıl Anlarım?
Eğer kaygı durumunuz hayatınızı olumsuz olarak etkilemeye başladıysa şu semptomlara bakabilirsiniz;
-Sürekli gergin ya da kaygılıysanız,
-Günlük hayatınızda önlenemeyen kaygılarınız varsa,
-Dışarıda herşeyin tehlikeli ve korkulu olduğunu düşünüyorsanız,
-Kaygılarınız; işinizi, sosyal hayatınızı veya okuldaki hayatınızı etkiliyorsa,
-Ani kalp çarpıntıları, kalbinizin hızlı atması gibi durumlar yaşıyorsanız,
-Belirlediğiniz şeyleri istediğiniz gibi yapmadığınızda başına kötü bir şey geleceğine inanıyorsanız ve bunlardan en az 3 tanesini engellenemeyecek şekilde yaşıyor, hissediyorsanız kaygı(anksiyete) bozukluğunuz olabilir.
Neler Yapabilirim?
1.Olumsuz düşüncelerinizi belirleyin ve nasıl üstesinden gelebileceğinize odaklanın. Bu olumsuz düşünceleri not etmek, hepsini somut olarak görebilmeniz için oldukça işinize yarayacaktır.
2.Küçük nefes egzersizleri yapın, düzenli yürüyüş, spor kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
3.Uykunuzu iyi alın ve düzenli saatlerde uyuyup uyanmaya dikkat edin.
Tanı ve Tedavi
Öncelikle yaygın anksiyete bozukluğunun tanısı hekimler tarafından konulmalıdır. Eğer önceki slaytlarda belirtilmiş olan fiziksel ve ruhsal belirtilerden en az 5 tanesi sizde mevcutsa bir profesyonelden yardım almanız gerekebilir.
Kaygı, normal düzeyde seyrediyorsa yani hayatınıza olumsuz bir etkisi yoksa normaldir. Bununla birlikte eğer kaygı durumunuz hayatınızı olumsuz etkiliyor ve size sorun yaratacak noktaya geldiyse bir profesyonelden yardım almaktan da çekinmemelisiniz. Kaygı bozuklukları tedaviye çoğu zaman kısa bir sürede çok iyi cevap verir. Belirlenen tedavi yaklaşımı kaygı bozukluğunun türüne ve şiddetine göre değişir. İlaç tedavisi, bireysel danışmanlık/koçluk ya da her ikisinden de yararlanarak bu rahatsızlığın üstesinden gelebilirsiniz.