Hipertiroidi tiroid bezinin fazla çalışarak tiroid hormonlarını fazla sentezlenmesi ve kana fazla salgılanmasıdır. Tiroid hormonları boyunun ön belgesinde yerleşmiş olan tiroid bezinden salgılanan T3, T4 hormonlarıdır.
Hipertiroidi bulguları ve belirtileri sinirlilik, uykusuzluk, çarpıntı, ellerde titreme, ishal, zayıflama, iştah artışı, nefes darlığı, deride ısı artışı, terleme, adet düzeninde bozulma, kısırlık, tansiyonda yükselme, kemik erimesi, kaslarda zayıflık, gözlerde dışarı doğru belirginleşme, çift görme, göz etfrafında şişlik, kalpte ritm bozullukları gibi belirti ve bulgulara neden olabilir.
Hipertiroidinin nedeni tiroid bezinde kontrolsüz olarak hormon salgılayan nodüller, tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olan graves hastalığı, gebelik hormonlarının etkisi sonucu tiroid bezi çalışmasındaki geçiçi artışdır.
Hipertiroidi tanısı kanda yapılan TSH, serbest T4, serbest T3 hormonlarının ölçümleriyle konur. Hipertiroidiye neden olan sebebin bulunması için tiroid ultrasonu, sintigrafi, tiroid bezinde iyot tutulumunun ölçülmesi gibi ileri tetkikler yapılabilir.
Hipertiroidi tanısı konulan hastalarda altta yatan neden tespit edildikten sonra tedaviye nedene bağlı olarak, antitiroid ilaçlarla, radyoaktif iyotla, yada cerrahi müdahele ile devam edilebilir.
Hipertiroidi safhasında yapılacak iyot kısıtlamsı, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur. İyot kısıtlı diyete örnek verecek olusak diyette iyotlu tuz ve iyotlu tuz içeren gıdaların (kaya tuzu dahil),deniz ürünlerinin
salamura gıdaların, tuzlu zeytin ve yumurta gibi gıdaların kısıtlı olduğu diyettir. Sigara içimi tiroid hastalıklarında hastalığın kötüleşmesine neden olabileceği gibi, hastalığın tedaviye olan cevabınıda azaltabilir bu nedenle tiroid hastaları sigarayı mutlaka bırakmayı denemelidirler.