Ovacık Köyü Buluşması

Ovacık Köyü Buluşması

BANAZ - 2017-12-27 10:44:56

25.12.2017 tarihinde, Ovacık Köyünde Tarım il Müdürü Erkan KAHRAMAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Murat ERDEM, Banaz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Dilaver DENİZ, Ziraat Mühendisleri Erol TOMAS ile Ali ÇAMDİBİ ve 64 çiftçilerimizin katılımlarıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Müdürü Erkan KAHRAMAN; Yem Bitkilerine verilen desteklemelerin önümüzdeki yıl %50 oranında artacağı söylendi. Hayvancılık işletmelerinin yem giderlerini azaltması ve hayvanların dengeli beslenmesi açısından yem bitkileri yetiştirilmesinin önemi vurgulandı. Hayvancılık işletmelerinde girdilerin %70'ini yem giderlerinin oluşturduğu ve yem bitkisi ekilerek bu oranın %20 seviyesine çekilebileceği belirtildi. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde hayvan başına en az 2 dekar yem bitkisi ekilmezse zararın kaçınılmaz olduğu, hayvan başına 5 dekar yem bitkisi ekilişinin gerektiği söylendi. Sonbahar döneminde Yem Bezelyesi, Lenox, Macar Fiği, Arpa, Buğday, Tritikale ekilerek yeşil olarak hasat etmeniz kaydıyla desteklerden yararlanırsınız denildi. Tarımsal Desteklemeler Kapsamında; şu an için yem bitkisi desteklemeleri toplamda ekiliş alanının 10 dekar olması, tek yıllık 40 TL, Silajlık Mısırda (Sulu) 90 TL, Yonca 60 TL/yıl, hasıl (yeşil) olarak biçmek ve paket yapmak kaydıyla Buğday, Arpa, Yulaf, Tritikale'nin de destekleme kapsamında olduğunu, aynı parselde ikinci ürüne de destekleme verildiğini söyledi.

Üreticilerimize ödenen mazot desteğinin  ÇKS' ye kayıtlı arazilerde dekar başına 13 TL olduğu ve normal şartlarda bir dekar araziyi işlemek için teknik olarak 5 litre mazot gerektiği ortalama fiyatının 5 TL olduğu düşünüldüğünde, 25 TL yapacağı, böylelikle kullanılan mazotun yaklaşık %50'sinin Bakanlığımız tarafından desteklendiği, dolayısıyla çiftçimize mazot fiyatının 2.50 lira olduğu, ayrıca gübre desteğinin dekara 4 TL olduğu ifade edildi.

2018 yılında uygulamaya geçeceğini düşündüğümüz ve ilimizin pilot il olarak seçildiği Veteriner Hekim Desteği ile ilgili olarak tıpkı aile hekimliğinde olduğu gibi bir uygulamaya geçileceği ve bu uygulamanın üreticilerimize ekonomik anlamda sağlayacağı faydalar hakkında bilgilendirme yapıldı. 

Yine Bakanlığımızın 2018 yılından itibaren uygulamaya koyacağı 250 Örnek Köy Projesi kapsamında ve her ilde 3 tane olması düşünülen birlikte üretim modelinin oluşturulması ve üreticilerimize sağlayacağı faydalar hakkında bilgi verdi. "Bu proje sayesinde; Parçalı ve ekonomik bütünlük arz etmeyen tarım arazileri ile hayvancılık işletmelerinin; Belirlenen kriterler çerçevesinde ölçeğe uygun, verim ve kalite artışını sağlayacak şekilde bir araya getirildiği, girdi ve çıktının tek elden yönetildiği, üretim planlamasının yapıldığı, her köy/beldenin bir tarımsal işletme anlayışıyla örgütlendiği bir üretim modeli olması sağlanacaktır. Bu sayede elde edilen ürünleriniz daha kaliteli olacak,  pazarlamada sorun yaşamayacak ve ekonomik anlamda daha fazla gelir elde edeceksiniz. Köyünüzün bu anlamda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta birlikte üretim modeli için oldukça uygun olduğunu düşünüyoruz. Sizlerin de talep etmesi ve istekli olması durumunda bu projeyi köyünüzde uygulamak istiyoruz." dedi.

Ülke genelinde buzağı kayıplarımız oldukça yüksek olmakla birlikte, bu oranın kabul edilebilir seviyelere düşürülebilmesi ile yurtdışından damızlık ithal hayvan almak durumunda kalmayacağız. Bu yüzden doğan buzağılarımızı yaşatmak için sizlerde bizlerde elimizden gelen azami gayreti göstermek zorundayız. Yeni doğmuş ve hastalıklara karşı savunmasız olan buzağılara ilk yarım saat maksimum 2 saat içerisinde kolostrum (Ağız Sütü) verilmesi gelişim ve hastalıklardan korunmaları açısından önemlidir. Yeni doğan buzağıların 24 saatte yaklaşık 8 litre ağız sütü içmesinin ve ağız sütünün en az 3 gün süreyle verilmesinin gerekliliği anlatıldı. Doğru olanı Ağız Sütünün biberonla verilmesidir. Daha sonrasında buzağılara ağırlıklarının  onda biri kadar günlük  süt verilmesi ve 2 haftadan itibaren buzağı başlangıç yemi verilebileceği, 6. haftadan sonra mutlaka verilmesi gerektiği ifade edildi.  8 haftadan sonra günde 1 kg Buzağı büyütme yeminin verilmesi tavsiye edildi. Rumenlerinin gelişebilmesi için ilk üç ay mutlaka kaliteli kuru ot verilmelidir. Dişi damızlık olarak yetiştireceğimiz buzağılara protein oranı yüksek enerjisi düşük kaba yemler vermeliyiz. Dişi hayvanlarımızın vücut gelişimlerini tamamlamadan erken yaşta gebe kalmalarının önüne geçmek için eşeysel olgunluğa erişen erkek ve dişilerin birbirinden ayrılması gerektiği tavsiye edildi.

Damızlık değeri olan dişi hayvanların kestirilmesi önceden de yasaktı bundan sonra da yasak olacak. Gerek yurtdışından yüksek ücretler ödeyerek almış olduğumuz gerekse elimizdeki mevcut dişi hayvanlarımızdan en az beş yavru elde etmeden damızlık dışına çıkarmamalıyız. Bu şekliyle sürdürülebilir hayvancılık yapmamız mümkün değildir. Erkek hayvanlarınızı 14 aylıkken erken kestirmemeliyiz. 16 ile 24 ay arası kestirilmesi daha uygun olacaktır dedi.

Hayvan Kayıtlarının mutlaka güncel tutulması gerekiyor, hayvan kayıtlarınızı 31 Aralık'a kadar güncelleyin. Aksi takdirde cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşısı tam olan ve kayıtları güncel olan hayvanlar destek alabiliyor denildi.

Hastalıktan ari işletme desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerin en az 10 büyükbaş hayvana sahip olmaları ve brucella ve tüberküloz testlerini yaptırarak hastalık taşımadıklarının tespit edildiği takdirde müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerektiği söylendi. Hastalıktan ari işletmelere hayvan başına 400 TL, Anaç Koyun, Keçi Desteklemesi kapsamında hayvan başına 25 TL verilmektedir. 2017 yılında doğan, doğduğu işletmede en az 4 ay kalan, programlı aşılamaları tamamlanan bütün buzağılara 350 TL, soy kütüğü üyesi olan ve ırkına uygun suni tohumlamadan doğan buzağılara 500 TL, yine soy kütüğü veya Önsoy kütüğü üyesi olup ırkına uygun yerli spermadan doğan buzağılara da ilave 50 TL destekleme ödemesi yapıldığı ifade edildi.  Ayrıca soğuk süt üreten üreticilere ilave destek veriyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren aşılar ve küpeler ücretsiz olacak, küçük üreticilere faizsiz kredi verilecek denildi.

İlimizde toprak yapısının genel anlamda kireçli olması nedeniyle kuru tarım yapılan alanlarda Can Gübresini kullanmanızı önermiyoruz. Can Gübresinin içindeki Kalsiyum 'un toprağın Kireç içeriğini artıracağı, bununda bitkinin besin elementlerini almasını zorlaştıracağı söylendi. Ayrıca İlimiz topraklarında genelde çinko eksikliği var. Gübreleme yaparken çinko ilaveli gübrelerden veya ilave olarak topraklarınıza çinko sülfat uygulaması yapılması gerekmektedir. Çiftlik gübresi kullanırken yanmış hayvan gübresinin kullanılması tavsiye edildi. Hububatta ekimle birlikte tabana 15 ila 18 kg. arasında DAP gübresi, daha sonra ise Ocak ayı ortasında 8 ila 10 kg Üre gübresi verilmesi ve Mart ayı sonunda ise 8 ila 10 kg. Amonyum Sülfat gübresi ile desteklenmesi gerektiği söylendi. Amonyum Sülfat içindeki Kükürt bileşiklerinin kireçli topraklarda toprağı ıslah edeceği anlatıldı.

Uşak ili olarak gerek arazi varlığı gerekse hayvan sayısı anlamında Ülke genelinde %1'lik paya sahip olmamıza rağmen tarımsal desteklemelerden aldığımız pay %0,65 dolaylarındadır. Tapu intikallerinin yapılmayışı, ÇKS kayıtlarında tarım arazisi varlığının düşük olması, desteklemeye arazi sahiplerimizin müracaat etmesi nedeniyle bu oran düşmektedir. Desteklemelerden daha fazla pay alabilmemiz için üreticilerimizin daha duyarlı olmaları  ve bizzat üretim yapanların desteklemeden faydalanması gerektiği ifade edildi. Bakanlık olarak tarımsal desteklerin arazi sahiplerine değil üreticiye verildiği ifade edildi. Yine muhtar ve azaların yazılı olarak uyarıldığı söylendi. Bu konuda duyarlılık göstermeleri istendi.

Üreticilerimize sertifikalı tohum kullanımının ürün verimine ve ürün kalitesine katkısı anlatıldı. Sertifikalı tohumun çimlenme gücünün yüksek olduğu, daha dolgun daneler elde edilmesiyle protein oranı yüksek ve daha fazla ürün alınacağı, bitkilerin kardeşlenme oranının daha fazla olacağı, bir bitkinin 12 ile 18 arasında kardeşlenme yapacağı anlatıldı. 2018 yılından itibaren Sertifikalı tohum kullanmayan üreticilerimize Bakanlığımızca tarımsal desteklemelerin ödenmemesi konusunda çalışmalar yapıldığı, üretimin ve ürün kalitesinin artırılması için kaliteli girdi kullanmanın öneminden bahsedildi.

Tar-sim Sigortasını mutlaka yaptırın. Nohut 'un Domuz tarafından zarar görmesi Sigorta kapsamına alınmıştır. Üreticilerimizin zarar görmemeleri adına tarım ürünlerini sigortalatmasını istiyoruz. Bakanlık olarak sigorta primlerinin %50 sini karşılamaktayız. 

2 Ocak -2 Mart 2018 tarihleri arasında Kırsal Kalkınma Yatırımları Kapsamında bireysel basınçlı sulama sistemleri başvurusu başlayacaktır. Sulama Ekipmanlarına %50 hibe desteği veriyoruz, faydalanmak isteyen üreticilerimizin İl Müdürlüğümüze gelerek müracaat etmelerini istiyoruz denildi.

Genç Çiftçi Hibe Desteği kapsamında önümüzdeki yıl için gerekli şartları taşıyan üreticilerimizin 2018 yılının muhtemelen Mart-Nisan aylarında konuyu takip etmeleri gerektiği ifade edildi.

Köyünüzde ormanlık alanlarda veya kıraç alanlarda kestane ve badem dikmenizi istiyoruz. Kapama meyve bahçesi kuranlara desteğimiz var  kapama bahçe ve  5 dekarın altında olmamak kaydıyla Sarı (standart) sertifikalı meyve fidanına dekara 100 TL, Mavi Sertifikalı bodur yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesisine 400 TL destek vermekteyiz dedi.

Üreticilerimiz ziyaretten ve yapılan bilgilendirme toplantısından duymuş oldukları memnuniyetlerini dile getirerek İl Müdürü Erkan KAHRAMAN'a teşekkür ettiler.

Toplantıya katılan tüm üreticilerimize teşekkür eder, bol ve bereketli kazançlar dileriz.

Kaynak:Uşak il tarım müd.web sitesi

 

 

Günün Diğer Haberleri