Almanya’nın en köklü sendikası olan Alman Makinistler Sendikası’nın (GDL) Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti işçi temsilcisi Uşaklı Tolga Özgül
Almanya’nın 1876’da kurulan en köklü ve en eski sendikası GDL de Hacim Köylü Tolga Özgül en fazla sözü gecen Türk Sendikacisi dir!
,,Kendim 15 yıldır Alman Demiryolları nda (Deutsche Bahn) çalışıyorum ve iş konseyinde (Betriebsrat) de görev alarak Kuzey Ren-Vestfalya bölgesindeki tüm işçi ve memurların haklarını savunuyorum. GDL makinistler sendikasının DB InfraGO sorumlusuyum ve sendika eyalet yönetiminde görev alıyorum“.
Bu örnek davranışı sebebiyle Tolga Özgül seyircilerin favorisi ile Allianz Pro Schiene Yılın Trencisi olarak seçildi.
Genc bir yolcunun peronda iki kişi tarafından taciz edildiğini fark edince uzun süre tereddüt etmedi. Özgül, hemen devreye girer ve kadına yardıma ihtiyacı olup olmadiığını sorar. Tayvanlı bir turist olarak Almanca anlamadığı için İnglizce deniyor. Ağlamaya başlar ve şoktan katılaşır. Özgül kaçan iki kişinin karşısına çıkar ve polisi arar. Gerçekleri kaydettikten sonra, genc Tayvanlı kadına trenine kadar eşlik eder ve güvenli bir şekilde gitmesine sağlar. Özgül, cesur müdahalesiyle genç bir kadının cinsel saldırıya uğramasını engeller.
Alman kamu demir yolu sirketi Deutsche Bahn`dan (DB): Almanya genelinde 2023 yılında en büyük Trenci Ödülü’ne “Eisenbahner mit Herz” Uşaklı Tolga Özgül layik görüldü. Alman Tren Yolu (Deutsche Bahn AG) CEO`su Dr. Richard Lutz: “Maalesef, yardım etme isteği ve medeni cesaret hafife alınamaz. Her ikisinin de demiryolu ailesinde hala yaygın olduğunu görmek çok daha güzel: Kazananlar bunu kanıtladı. Her gün yolculara yardım eden tüm meslektaşları adına tebrikler Tolga Özgül.” ifadeleri kullandı.
Özgül, “Bu ödül benim için çok önemliydi ve bu sebeple Allianz Pro Schiene’ye ve değerli Fliege’e çok teşekkür ediyorum” dedi.
Özgül duygularını şöyle ifade etti: “Her çalışan helal kazanç için ter döker. Emeğin yüce değer olduğunun bilinciyle hareket eder. Başarısını övgü ve ödülle taçlandırır. Övgü, hak eden için bir değer taşır. Bugüne kadar aldığım ödüller gibi, bu ödül de çocuklarıma bırakabileceğim en büyük zenginlik ve en büyük miras olacaktır.”
Almanya tarihindeki en uzun demiryolu grevi: Günlük maliyeti 100 milyon toplam 1 Milyar avro
Almanya'da ise sadece sendikaların grev çağrısı yapmasına izin veriliyor. Grevler sadece toplu sözleşmelerle düzenlenebilecek taleplerin hayata geçirilmesi için yapılabiliyor. Toplu sözleşmenin geçerlilik süresi boyunca, tarafların barışı sağlama yükümlülüğü bulunuyor yani grev yapmaya izin verilmiyor. Toplu sözleşmenin süresi dolduktan sonra dahi, grevin yasal olarak yapılabilmesi için önce tarafların müzakere etme şartı bulunuyor. Müzakereler sırasında sadece geçici uyarı grevlerine izin veriliyor. İktisatçılar GDL'nin düzenleyeceği grevin büyük ekonomik zarara yol açacağından korkuyor. İşverenlere yakın Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) Konjonktür Araştırmaları Başkanı Michael Grömling, "Ülke çapında bir günlük demiryolu grevi, ekonomik çıktıda günde yaklaşık 100 milyon euroya mal oluyor" diyor.
İşçi Sendikaları ve İşçi Konseyleri
İş yerleri, iş yerlerinde varlık gösteren işçi sendikaları ve iş yeri konseyleri (Alm. “Betriebsrat”) yerli ve göçmen kökenli işçilerin ilişkisini anlamak için önemli alanlardır. Zira buralarda yerli işçiler ve farklı milletlerden gelen göçmen işçiler günün önemli bir kısmını birlikte geçirmekte, birbirlerini gözlemleme ve tanıma imkânına sahip olmaktadır. Yine sendika gibi gönüllü teşkilatlarda bir araya gelerek ortak çıkarları için mücadele etmektedirler. Birçok göçmen işçi vatandaş olmasa dahi bu alanlarda kendini temsil etme imkânına sahip olabilmektedir. Almanya’da iş yerlerinde uygulanan “birlikte yönetim” ve “iş yeri demokrasisi” ilkeleri vasıtasıyla işverenle pazarlık ve şirket içi gelişmelerde danışma gibi konularda sendikalara ve iş yeri konseylerine özel imkânlar sunulmaktadır. Bu durum iş yerlerinde sendika ve iş yeri konseyi seçimleri üzerinden canlı bir demokratik yaşamın ortaya çıkmasını sağlamaktadır.