Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi’nde oluşan günlük 150 ton arıtma çamuru kurutulup yakılarak elektrik üretilecek.
Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi tarafından Uşak İli, Merkez ilçesinde Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisinden Kaynaklı Arıtma Çamuru Yakma Tesisi kurulup işletilmesi planlanıyor. Tesis, Organize Sanayi Bölgesi alanı içinde Atıksu Arıtma Tesisinde kurulacak.
Yaklaşık 28 milyon değerindeki proje kapsamında Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisinden oluşan ortalama %30,44 Kuru maddeye (KM) sahip ve kuru bazda üst ısıl kalorifik değeri yaklaşık 3976 kcal/kg olarak hesaplanan 150 ton/gün arıtma çamuru yakılarak elektrik enerjisi elde edilecek. Planlanan 4,7 MWt’lik kurulu güç ile santralin üretebileceği brüt elektrik enerjisi miktarı 8 GWh/yıl olarak hesaplanıyor.
SÜRECİN İŞLEYİŞİ
Kısa süreli depolanan arıtma çamuru, depolama ünitesinden kurutucuya gönderilerek %10 nem oranına kadar kurutulacak. Bu işlem için kurutucuda ihtiyaç duyulan enerji, buhar türbini egzozundan çıkan arka basınç buharıyla ısıtılan sıcak su ile sağlanacak. %10 nem oranına sahip, ilk ağırlığının 3’te 2’sini buharlaşma yoluyla kaybetmiş ve kalorifik değeri ıslak çamurun yaklaşık 5 katına çıkmış olan çamur, akışkan yataklı yakıcıya gönderilecek. Yakılacak olan kuru çamurdan çıkan enerji, yanma odası duvarları ve gaz yolundaki ısı transfer yüzeyleri aracılığıyla kazan suyuna ve buhara aktarılarak kızgın buhar elde edilecek. Kazandan çıkan kızgın buhar, arka basınçlı bir buhar türbinine gönderilirken, yanma gazları kirletici gaz ve tozdan arındırılmak üzere siklon, reaktör ve torba filtre gibi ekipmanlardan geçtikten sonra emme fanı aracılığıyla bacadan atmosfere salınacak. Buhar türbinine gönderilen buharın mekanik enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle üretilecek elektriğin bir kısmı iç ihtiyaç için kullanılacak. Geri kalan kısmı şebekeye ihraç edilerek elektrik satış geliri elde edilecek. Ancak buharın tüm enerjisi elektrik üretimi için kullanılmayacak, buhar türbini arka basınçlı olarak kurulacak, türbinin egzozundan çıkan buhar ısı eşanjörüne yönlendirilerek kurutucu için ihtiyaç duyulan suyun ısıtılmasında kullanılacak.
Kaynak:Enerji Günlüğü