İnsanlık tarihinin derinliklerine indiğimiz zaman hayvanlarla insanların arasındaki ilişkiyi görmemek mümkün değil. İnsanoğlu hayatını idame ettirmek neslinin devamını sağlamak için beslenmek zorundadır. Beslenme herbivor (otçul), carnivor (etçil), ve omnivor (hem etçil hem de otçul) olmak üzere üç şekildedir.
Biz insanoğlu omnivor gurubundan canlılarız, karışık bir sindirim şeklimiz vardır, tek yönlü bir beslenme metabolizmamızda bozukluklara yol açıp sağlımızı sıkıntıya sokabilir. Bundan dolayı dengeli, düzenli ve sağlıklı bir beslenmeye ihtiyacımız vardır. Bizler sağlıklı beslenmek istiyoruz lakin beslenmek istediğimiz gıdalar sağlıklı mı? İşte burada Ziraat mühendisleri ve Veteriner hekimleri devreye girmektedir. İşin zirai kısmına girmenin doğru olmadığını uzmanlarına bırakmanın doğru olacağını düşünüyorum. Biz veteriner hekimlerin görevi hayvan dostlarımızın sağlığını korumak tedavisini yapmak ve direk ya da dolaylı olarak insan sağlığını korumaktır. Bundan dolayıdır ki mesleğimiz insan sağlığı için bir İptidadır(başlangıç).
Hayvanlardan insanlara geçen birçok bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyon ve enfestasyonlar vardır. İşte burada veteriner hekimler devreye girerek bu geçişi kırmakla görevlidir. Bunları yaparken de kullanılan yöntemin çok büyük önemi vardır. Bu yöntemler tedavi, kontrollü tüketim ve imhadır. Tedavi yaparken ilaçların sağlığımız üzerinde etkisi göz önüne alınarak ve insan sağlığına zarar vermeyecek en uygun şekilde tedavi yapmakla yükümlüyüz. Tedavinin mümkün olmadığı durumlarda ise en etkin yöntem imhadır ve hastalığın şekli ve durumuna göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda ise insan sağlığı öncelik olacak şekilde kontrollü tüketime müsaade etme yetkisine haiziz.
Biz Veteriner Hekimleri sizler için varız, kimi zaman beyaz bir önlük ile kimi zaman yeşil bir önlükle kimi zaman da hayvan kokusu ile karşınızdayız. Ama unutmayın ki sağlığınız bizlere emanet, bizler de bunun bilincindeyiz içiniz rahat olsun.
VETERİNER HEKİMİNE SAHİP ÇIK !